Zoveel dagelijkse kleine wondertjes rond het huis. Het bijenhotel op het balkon kampt met ruimtegebrek; de kamertjes worden in razend tempo dichtgemetseld door ijverige metselbijen, die telkens opduiken bij een straaltje zonneschijn. Daarom heb ik nog een bijenhotel ernaast gehangen; dit gaf in eerste instantie een hoop rumoer. De bijen wilden er niet aan, noch in. Ze wilden het liefst in het bekende hotel nestelen. Rond het balkon zoemden op een gegeven moment tientallen metselbijen, kennelijk helemaal van slag door de nieuwe aanbouw. Maar inmiddels is de rust weergekeerd; alle buisjes van beide hotels worden benut en langzamerhand gevuld met een eitje, voedsel, en spuug.
In de vogeltuin aan de achterzijde van de flat heerst ook drukte. De koolmezen vliegen af en aan met pluisjes, veertjes, of ander zacht nestmateriaal. Vanuit een boom kijkt de gaai toe. Ik denk dat hij op eierenjacht wil. Maar de koolmeesjes zijn heel slim. Ze hippen doodstil via het binnenste van de heg naar hun huisje. Ik zie ze van tak naar tak gaan… heel schielijk. Soms slaan ze wel alarm, met heel hoge lange tonen. Daarmee vertellen ze elkaar dat het beter is om even te wachten met een landing bij het huisje. Of ze zeggen ermee: kijk uit, er komt iemand aan.
Tussen de stenen van alle paadjes groeit van alles, en er scharrelen alweer allerlei minibeestjes rond; pissebedden, mieren, minivliegjes. We hebben ook de eerste kikker op de weg gespot, en geholpen met de oversteek naar de sloot.
Tja, nu zelfs Albert Heijn insecten aanprijst met verzamelplaatjes en een plakboek, lijkt het alsof we massaal de insecten willen redden… nadat we ze eerst vakkundig hebben uitgeroeid met spray en lokdoos. Vorig jaar had ik een mierenplaag op het balkon, en het enige wat hielp was de lokdoos. Voor een aanval van bladluis in de Gouden Regen schafte ik larven van lieveheersbeestjes aan. Die gingen inderdaad aan de slag, maar werden ontdekt door de koolmezen… en binnen een dag waren ze allemaal zelf opgepeuzeld.
Maar ik denk dat het echte werk bij de landbouw ligt, waar hele weilanden worden platgespoten ten behoeve van een zo hoog mogelijke opbrengst. Daarom voel ik me wel gezegend dat ik boodschappen kan doen bij een biologische winkel (ik realiseer me dat dit een luxe is – anderzijds heb ik ook in de schuldsanering tussen 2013 – 2016 gewoon vegetarisch gekookt, en met biologische groenten, het is maar net welke afweging je maakt). Ik bestel nu bijna elke week groenten en zuivel bij Rechtstreex, een initiatief van de regio Rijnmond om lokale telers dichterbij de klant te brengen. Je kunt elke week aanvinken wat je wilt bestellen, en je ziet precies van welke boer het komt. De meeste groente is biologisch geteeld, en veel zuivel is in eigen beheer gemaakt. Ik kan de boerenkwark aanbevelen… de lekkerste kwark die ik ooit geproefd heb, en we kopen zelden nog bij de supermarkt.
Ja, het is misschien duurder. Maar je steunt lokale ondernemers, en je bent minder afhankelijk van grote supermarkten. Ook leer je meer met het seizoen mee eten, want in de winter groeien er geen ananassen of avocado’s aan onze bomen. Het bevalt me, en misschien is het toeval, maar we zijn hier in huis zelden ziek of verkouden.

Wil je ook groenten, fruit of zuivel bestellen bij lokale boeren? Aanmelden kan hier…

Bezige bijen en rechtstreekse groenten

Berichtnavigatie


Een gedachte over “Bezige bijen en rechtstreekse groenten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *