dakeerphoto
You want it darker

De wereld wordt donker, en mijn stemming ook. De eerlijkheid ligt steeds een stap voorbij mijn bereik. Antwoorden zijn altijd een drempel verder. Ik voel me afhankelijk en wil me oprollen – Maar het is gewoon herfst, en ik adem mee met druipende boomkruinen. We ademen ons een warm nest, een leger onder het duin. Daar rol ik me op en zonder ik me af. Zo wil ik de komende maanden doorbrengen. In mijn leger: van zand en konijnenlijfjes.
Maar dan valt een prachtig verhaal mijn kant op: Mart Smeets vertelt bij DWDD hoe Leonard Cohen aan zijn laatste cd begon. Er schuilt een liefde onder die cd. Goodbye Marianne. Een ingewikkelde jeugdliefde die niet kon of mocht of lukte – whatever. Marianne is overleden. En Cohen voelt zijn einde ook naderen. Het resulteert in een diepgelovige, donkere cd van de man die misschien nog ietsje meer de nobelprijs voor Literatuur verdiende…
Ik bestel de cd direct bij bol.com. Er wordt verzekerd dat hij de volgende dag in mijn brievenbus ligt. Via de app van Post NL volg ik de bezorger. Opeens, zaterdagavond om 18:15, licht mijn schermpje op; de cd is zojuist in uw brievenbus afgeleverd. Ik ren de trappen af en open mijn postbus; leeg!
Wat?! Waar is mijn cd?!
Het is zaterdagavond, en niemand zal hem nu nog komen brengen. Waarschijnlijk heeft de bezorger zich in de straat of het flatnummer vergist. Mijn felbegeerde muziek ligt bij Gerrit Jansen of Petra Pietersen in een stille postbus. Tot nader orde. Ik mail zowel Post NL als bol.com over mijn teleurstelling. Bovendien: ik heb wel al betaald… hoe moet dat nu…?
De volgende morgen vroeg krijg ik antwoord van een jongeman van bol.com. Of is het een vrouw die zich Wouter noemt, voor de vrouwelijke klanten? In ieder geval vertrouwt Wouter me toe dat hij de cd per direct nogmaals naar me toezendt – kosteloos uiteraard.
Fantastische service. Ik antwoord Wouter dat ik blij ben, en dat ik de andere cd – zo deze nog boven water komt – meteen zal retourneren.
Een paar uur later krijg ik antwoord van Bas: “Bedankt, Marinet voor je eerlijkheid. Mocht de eerste cd terecht komen, dan kun je deze kosteloos retourneren.”
Vanmiddag wordt de cd bezorgd.
Even later klinkt de zwaar versleten, slepende stem van Cohen uit mijn ghettoblaster in de keuken, waar ik iets bekokstoof van linzen, komijn, koriander en gember. Tranen kruipen tegen de ramen op. Zo’n jong blij puppy als ik altijd ben, mail ik medewerker Bas dat ik superblij ben met de snelle service. En alsnog bedankt, etc……..
Weer krijg ik binnen een half uur antwoord, deze keer van Arjan. “Fijn om te horen, Marinet. Tevens wil ik je complimenteren met je muzieksmaak. Erg goeie muziek. Veel luisterplezier gewenst. Groeten, Arjan.”
Wat een leuk èn slim compliment van die klantenservice. Of het nu gemeend is of niet: ik vind mezelf opeens toch wel een kenner. Herkend door Arjan en Bas en Wouter van bol.com. Yeah, right.

I want it darker

Berichtnavigatie


8 gedachten over “I want it darker

 1. Mooi stukje en herkenbaar, zeker ook dat van Bol.com. Het zijn slimme jongens daar (en meiden). Ik krijg ook weleens complimenten voor mijn ‘prachtige’ website via de mail van een bedrijf dat zaken met me wil doen, uiteraard op het gebied van websites maken. Maar goed, Cohen. Misschien kan Dylan zijn prijs nog aan hem kwijt aangezien hij hem zelf toch niet lijkt te willen. Een vriend van me was trouwens ook gek op Cohen: https://www.jacktummers.nl/vriend-a/ Zijn stem klonk bijna als die van Cohen, en als hij een nummer van hem begon te spelen en hij begon te zingen konden we niets anders meer dan gewoon luisteren.

 2. Fijn om dit eerbetoon van jou achteraf nog eens te herlezen. Ik vond het bijzonder om ook de knipoog van Leonard Cohen zo benadrukt te zien in de necrologieën die ik las. Ik hoorde vaak alleen maar de diepe somberte. Was dan ook blij met de concerten die hij op latere leeftijd nog is gaan geven (ja, gedreven door geldzorgen!). Er straalt zoveel warmte en liefde vanuit.

  Groet, Onno

  P.S. De Nobelprijs voor Literatuur gaat overigens terecht naar ome Bob, ondanks zijn soms (vaak?) wat wonderlijke gedrag.

  1. Bob blijft mijn held. Genieën mogen zich debiel gedragen.
   Leonard ben ik nog aan het ontdekken. Lijkt me een veel contemplatiever persoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.