Persoonlijke keuze van (jeugd)boeken die ik net uit heb

Heel leuk verhaal over een jongen met autisme

Het wonderbaarlijke voorval… van Mark Haddon is geen nieuw jeugdboek. Het dateert al van 2003 en won vele prijzen. Dat snap ik wel. Het leest als een trein en het beschrijft heel goed hoe iemand met een vorm van autisme de wereld ervaart. Het verhaal is hier en daar schrijnend maar bevat ook heel komische passages – of misschien: zo absurd dat het weer grappig wordt.

 

 

 

 

 

Merel houdt van vogels…

Merel is een bijzonder meisje. Ze woont samen met haar moeder en klimt soms op het dak om dichterbij de vogels te zijn. De school maakt zich zorgen over Merel. Haar moeder schrikt zich rot wanneer Merel op de rand van de dakgoot zit. Merel trekt zich terug en leeft in haar eigen wereldje. Maar ze luistert wel graag naar popmuziek. Ze gaat – verplicht – naar een psychologe om te leren wat haar dwarszit. De psychologe weet contact met Merel te krijgen, en langzamerhand wordt duidelijk waar Merel nu echt mee worstelt… Een mooi boek dat goed laat zien hoe een therapeut een jongere kan leren kennen en kan begeleiden.

 

 

 

Lampje is ontzettend schattig

Over Lampje schreef ik vorig jaar al in deze blog. Een heel bijzonder kinderboek. Inmiddels zijn er plannen om het te verfilmen, las ik. Ik weet niet of ik de film zou willen zien. Zó bijzonder was het verhaal. Het kon allemaal niet waar zijn, maar toch geloofde ik alles. Alle gekheid op een stokje. En dat maakt een boek zo ontzettend goed – voor jong en oud. Het verhaal van Lampje is bij vlagen wreed en gemeen, en ook dat maakt het ijzersterk. Het deed me qua toon denken aan de verhalen van Roald Dahl. Of Charles Dickens. Met ongelofelijk zielige verhaallijnen… en toch klopt alles. Lampje moet je gewoon zelf lezen!