survivalboek Schuldsanering

Tussen 2012 en 2016 blogde Marinet over het taboe-onderwerp schulden. Ze werkte als juf in het MBO en woonde in een schattig appartementje aan de rand van het bos, met haar twee knappe zonen en foxterriër Wiedes. Tussen het lesgeven en schrijven wandelde zij urenlang met hem in de bossen, en bedacht hoe zij de nasleep van een faillissement kon oplossen.

Ze stapte met een handgeschreven brief naar de rechtbank en verzocht om sanering. De rechter was onder de indruk van haar verhaal en startte het WSNP-traject. Deze tijdsspanne van exact 36 maanden (2013 – 2016) werd een bijzonder avontuur vol ontmoetingen en uitstapjes.

Echter, zowel zakelijk als privé, bleek het een beladen onderwerp. Op haar werk meed men het gesprek. Volgens familie was het eigen schuld-dikke bult, en moest ze zwijgen; dit voelde als blaming the victim, zodat ze besloot te bloggen over de schaamte; immers, tienduizenden mensen maken jaarlijks een emotionele of financiële ramp mee, en belanden in een isolement. Hoe leerzaam is het om ingewikkelde ervaringen met elkaar te delen…

Marinet blogde, maakte een luchtig handboek èn een serie radioverhalen. 🙂

De blogs en Facebookpagina brachten een levendige dialoog tussen lotgenoten en belangstellenden uit het hele land: zelfs bewindvoerders verzochten om het boek. Verder kwam er een bijeenkomst met vrouwen, en Marinet won (duh!) vliegtickets met een slogan voor de NRC.

Radio Rijnmond
Tegelijkertijd praatte zij met Erik Post (Radio Rijnmond) over dit heikele onderwerp; de postblokkade, aflossingen, het schimmige gebied van het VTLB, bewindvoering, sollicitatierondes en ook over… taart bakken of literatuur. Via onderstaande links kun je elke aflevering terugluisteren.

SLOT Juni 2016: Afl. 7 It was only a dream

Maart 2014: Afl.6 Een jaar in de WSNP

December 2013: Afl.5 Wat is armoede… of  ‘de elasticiteit van de geest’

Oktober 2013: Afl.4  Het is zwaar

Mei 2013: Afl. 3    Boodschappen doen voor een tientje

April 2013: Afl. 2    Huisbezoek van de bewindvoerder

Maart 2013: Afl. 1    Uitspraak van de rechtbank en start WSNP