De eerste editie van 1001 Vrouwen was een groot succes, in 2013. Het enorme project van historica Els Kloek bracht precies 1001 – dode – vrouwen uit de geschiedenis in beeld. Deze maand verscheen deel 2: 1001 vrouwen uit de 20e eeuw. Afgelopen zondag vertelde ze bij Boeken / VPRO iets over de criteria om in het overzicht vermeld te worden: reputatie en prestatie. Bovendien mocht de vrouw niet meer leven, anders zou het redactieteam bedolven worden onder bijzondere vrouwen. De 20e eeuw heeft immers vele deuren geopend voor vrouwen.
De eerste editie uit 2013 prijkt op mijn bureau. Ik zoek elke dag wel een dame op. In welke tijd leefde ze, wat bewoog haar, welke hordes moest ze nemen? Tegelijkertijd geniet ik van de prachtige vormgeving: een robuuste encyclopedie met duizenden zachtroze, flinterdunne velletjes en daartussen volop intens gekleurde portretten van vrouwen van overal. Er staan dus niet alleen maatschappelijk erkende heldinnen in (actrice, politica, schrijfster) maar ook gifmengsters, dievegges of vrouwen-in-mannenkleding.
Een prachtig boekenkast-boek. Vormgegeven door Irma Boom, die ik ook al jaren volg. Ze maakt boeken; vormgeving. Daar ontving ze talloze internationale prijzen voor. Haar werk staat in musea. Ze doceert aan internationale universiteiten. Tegelijkertijd blijven boeken altijd iets heel intiems, iets kleins; het is een gesprek tussen jou en het verhaal, elke keer dat je een boek openslaat. Irma Boom ontwerpt boeken als een schat, een wereld om te ontdekken (wat ze steeds minder zijn, er groeien generaties jongeren op die nooit een boek hebben gelezen). Dus nu heb ik al twee bijzondere vrouwen in huis met de aanschaf van het boek 1001 Vrouwen: Els Kloek vanwege haar jarenlange werk aan dit project. Irma Boom die iets doet waarvan ik droom: onvergetelijk mooie boeken maken, in tekst en beeld. Als ik denk aan de vele eigenzinnige vrouwen in mijn netwerk, dan moet ik maar snel beginnen met mijn eigen lijstje van dappere, opzienbarende vrouwen.

PS In het Amsterdam Museum is tot maart 2019 een tentoonstelling te zien bij de nieuwe editie van 1001 Vrouwen.

1001 vrouwen

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *