Een sociale manier van ondernemen, meer samen delen, recht doen aan dier en milieu: GEEF! café is sinds enkele maanden gevestigd op Katendrecht. Je kunt er lunchen, iets drinken, en in de weekenden dineren tegen een prijs die jij bepaalt. Heb je helemaal geen budget, dan mag je vrijwilligerswerk 20140822_194337doen en mee-eten. Het menu is vegetarisch, veelal biologisch, en de gerechten worden bedacht uit het aanbod dat zich aandient; GEEF! werkt vaak met seizoensaanbod of producten die over zijn bij de groothandel – zo wordt verspilling tegengegaan. Een bedrijf op deze manier runnen is mooi, maar het is me altijd een raadsel hoe mensen dit daadwerkelijk doen. Hallo… vaste lasten? Eh… schoolgaande kinderen? Joehoe… hypotheekaflossing?
Onderneemsters Judith en Laura geven toe dat het handig is dat ze jong en ongebonden zijn. Maar anderzijds… Judith kent het bedrijfsleven van binnenuit; voortaan zal ze haar hart volgen en erop vertrouwen dat deze nieuwe manier van ondernemen veel goeds brengt. Dit past zó in mijn tijdgeest, de dingen die ik meemaak sinds ik – blijkbaar – mijn intuïtie volg.
We eten gezamenlijk vooraf, het menu staat op een krijtbord: warme vijgen met geitenkaas, gevulde portobello, Mexicaanse gebakken aardappeltjes, en… Banoffee!
De taken zijn verdeeld. Ja, zet mij maar in de keuken, laat me hakken en snijden, wegdromen bij het gekletter van borden en bestek in afwas-stoom. Ik spoel de vaat, boen wortel en radijs, rasp kaas, en poets theekopjes voor een vrijgezellen-high tea. Buiten regent het gordijnen, maar wat gloei ik hierbinnen van vrolijkheid.
Aan het eind van de avond blijkt er nog zoveel voorraad, dat Laura, die de leiding heeft in de keuken, vreest dat ze eten moet weggooien. Dus propt ze tassen voor mij vol. Watermeloen, bananen, aardappels, pompoen, champignons, kervel, verse ananas plus nog een krop andijvie – bepakt en bezakt ga ik naar huis.
Oké, het concept van GEEF! is duidelijk. Soms heb je wat meer te geven, soms ben je in de omstandigheid dat je wat meer mag aannemen. Dus vanmorgen vroeg bakte ik een bananabread vol witte chocola, en van de watermeloen pureerde ik liters moes. Wie weet trakteer ik zo zelf weer iemand op zoet geluk.

GEEF! Café is heel leuk, en lekker. Eet en drink er van woensdag tot en met zaterdag, vanaf 11:00 uur. Check de website voor meer info.

geef en neem

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *