In de zomer bezocht ik de Familie Bofkont in Amstelveen weer eens. Deze keer nam ik iemand mee om haar te laten kennismaken met de tientallen varkens, koeien en kippen die hier in vrijheid leven, onder de bezielende leiding van Dafne Westerhof, Dennis, en vele vrijwilligers. Op de foto zie je hoe ik twee varkens èn de introducée probeer gerust te stellen – varkens reageren net als wij uiterst sensitief op hun omgeving, op drukte of stress. De dame is mijn moeder en na deze dag besloot ze de Bofkonten te gaan steunen als vriend. Ik had de indruk dat het middagje uit haar diep raakte, en dat maakte me blij, want de tijd voor het maken van nieuwe herinneringen lijkt beperkt.
Je kunt zelf ook een workshop bezoeken en varkens leren masseren bij de Familie Bofkont. Het brengt je even naar een wereld buiten kantoorgebouwen, files en winkelcentra. Stro, schuurtjes, warme chocomel, koeien die staan te herkauwen onder de dampende hooikap. Rust en bezinning. Het is een druppel op een gloeiende plaat misschien, en onlangs zei iemand mij (na een kennismaking van amper tien minuten!): “Ik zou nooit op jouw manier kunnen leven, onmogelijk!”
Toen ik vroeg hoe ik dan leefde volgens hem, zei hij: “Laten we een leuke avond hebben en niet discussiëren.”
Ik hou ook van gezelligheid, dus ik stemde in. Maar ik vroeg me af hoe hij mijn leven zag… als dierenactivist misschien? Ik regel mijn bankzaken bij Triodos – een van de groenste banken ter wereld – maar dat kost geen enkele moeite; alleen de oude bankgegevens overzetten en klaar. En vegetarisch eten… is dat erg ingewikkeld…? Het kost iets meer fantasie bij het boodschappen doen. Maar weet je, een van de dingen die ik bij de Familie Bofkont leer, steeds opnieuw, is iedereen vrij te laten in dit soort keuzes; moraliseren en met een betweterig vingertje wijzen heeft helemaal geen zin. En mocht je nieuwsgierig zijn… Wat houdt je tegen om uit je comfortzone te stappen en iets nieuws te proberen… we leven met z’n allen op deze unieke blauwgroene planeet… en we zijn samen verantwoordelijk voor alles wat leeft – ook als dat leven weggestopt zit in donkere megastallen of legbatterijen.

Wil je een gebaar maken en jezelf een warm kerstgevoel bezorgen? Draag dan bij aan het welzijn van de varkens bij de familie Bofkont en steun hen deze kerst. Je kunt eenvoudig een donatie doen via dit Tikkie.

Dank en fijne adventstijd!

kerstmis in een stal

Berichtnavigatie


Een gedachte over “kerstmis in een stal

  1. Elke keer wanneer ik jouw blogs lees word ik geraakt door jouw boodschappen. En natuurlijk ben ik bevooroordeeld. Ik ben immers jouw liefhebbende echtgenoot, man, vriend of hoe je mij ook noemen wil.

    Varkens … de beelden van Lubach op zondag van eind november staan mij nog helder bij … Ik geloof in druppels op gloeiende platen, ik geloof in een schepping die ooit volmaakt was, ik geloof in advent en ik geloof dat wij verschil kunnen maken. In onze eigen cirkel van invloed kunnen we bewegingen maken die er toe doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *