20141123_112933
Hetzelfde schuitje

Een maand geleden deed ik een oproepje: laten we met elkaar praten in een vertrouwde setting. Zonder mits en maar. Gewoon, ervaringen uitwisselen. Want financieel zwaar weer: dat is meer storm dan je lief is. Vanmiddag kwamen we voor het eerst bijeen. Vier vrouwen. Vier verschillende achtergronden, maar toch met veel overeenkomsten in de verhalen. Dus alle vier blij om van gedachten te kunnen wisselen, want…. waar zit iedereen toch, in dat zogenaamde zelfde schuitje: waarom verstoppen we ons, waarom spreken we ons niet uit, waarom zetten we alleen mooie plaatjes op Facebook?
Weet ik veel, ik doe er allang niet meer aan mee (soms met de nodige spijt): dit is wie ik ben, hier moeten jullie het maar mee doen, en zo gek is dat niet.
Maar we leven onder de druk van ingeprente plaatjes en torenhoge verbeelding. We wensen ons succes en voorspoed. En bij de meesten loopt het anders.
Ik zei voor de grap: dit lijken de Vagina Monologen wel, weet u nog, die groep vrouwen die op het toneel vertelden over hun muts, over lust, onlust, schaamte en trots, misbruik, respect, etc. Nou, vanmiddag is de kiem gelegd voor ongetwijfeld meer gesprekken. Alleen gaat het over de pegels, onze centen, dus laten we het de Euro Monologen noemen. Vooraf had ik wat vragen bedacht, om het ongemakkelijke kennismakingsrondje te omzeilen.

Hoe sta je er op dit moment voor?
Wat is je grootste angst?
Welke positieve kanten zitten er aan je huidige situatie?
Welke begeleiding of hulp vind je goed, en welke mis je?
Wat kunnen we doen om andere vrouwen te helpen?

Ik ga hier uiteraard niet uitweiden over onze antwoorden. Wij waren in ieder geval nog lang niet uitgepraat. De tijd vloog om. Want financiële kwesties gaan – dat vermoedde ik al – vaak over iets anders dan geld. En gezellig dat het werd! Maak open die wijn, geef door de olijven, schenk in die thee. We gaan door! Aarde om aarde, generatie op generatie, we buigen en zaaien, wieden, leggen de kiem, we planten, wroeten, schoffelen – en oogsten.

Zit je ook in zo’n schuitje en wil je in een veilige setting meepraten? Meld je via de mail, en ik nodig je uit voor de volgende bijeenkomst.

De Euro-monologen

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *