Wow, ik ben trots en blij. Twee jaar geleden las ik De avond is ongemak, de debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld. Het maakte me van streek – en dat is meestal een goed teken na het lezen van een boek. Haar boek was ongemak. Ik schreef er twee blogs over (zie de links onderaan) en voelde me toen al trots dat er een nieuwe Nederlandse auteur was geboren. Iemand die buiten de lijntjes durft te voelen en te leven.
Ze verscheen als tafelmens (haar benaming) bij DWDD, waar ze niet helemaal op haar gemak leek. Ik begrijp dat. Laat mensen zichzelf blijven, intact, met al hun ongemak. Zet ze niet in praatstoelen op tv, waar ze in een minuut snelle quotes moeten produceren voor een miljoenenpubliek dat na de eerste geeuw weg zapt.
Enfin, gisteren werd bekend dat Rijneveld de International Booker Prize heeft gewonnen. Een geweldige eer. Ze is de eerste Nederlander, en jong, en vrouw, die deze prestigieuze prijs wint. Zo’n frêle jongedame, die zo gewaagd in het leven staat. Wat zei ze als eerste reactie tegen de NOS? “Ik ga het liefst morgenochtend gewoon eerst naar de stal, poep scheppen bij de koeien, en dan wil ik die koeien knuffelen. Want het is ook een beetje hun feest.” Ik prijs me gelukkig dat ik de tweede druk van het boek heb – het zal nu wel storm lopen met de oplages. Lees het boek, en laat me weten wat je ervan vond!

De avond is ongemak

geluk van missen

Eerste Nederlandse winnaar International Booker Prize

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *