Dit verhaal symboliseert mijn kerstgedachte van dit jaar: moedig doorgaan, gastvrij en tolerant naar alle partijen. Dafne Westerhof, van Het Beloofde Varkensland, brengt het welzijn van varkens en koeien al tientallen jaren mensvriendelijk onder de aandacht. Middels ludieke theateracties, door geduldig samen te werken met veehouders, en met vele workshops die we konden volgen totdat de corona-lockdowns in maart 2020 begonnen.

Met vele andere dierenliefhebbers ben ik vriend van haar stichting (Doe mee! Het kan al vanaf 5,- euro per maand). Het geld komt volledig voor rekening van de verzorging van de varkens, koeien en kippen die ze op haar boerderij in vrijheid laat leven. Vaak nadat ze zijn vrijgekocht uit de bio-industrie. Dierenwelzijn is duur. Varkens leven in de veehouderij maar zes maanden en daarna worden ze een speklapje of gehaktbal. Maar bij Dafne en haar helpers leven de varkens vaak een jaar of tien, twaalf. Totdat ze hoogbejaard zijn en omvallen van ouderdom.

Inmiddels is Dafne ook de jongste niet meer. En eigenlijk is haar landje vol, weet ik. Ze heeft gewoon geen ruimte of mogelijkheid meer om nóg meer dieren op te vangen. En nu, vlak voor Kerstmis, heeft ze een fokzeug met maar liefst 12 biggetjes opgehaald bij een veehouder, om ze een lang leven te bieden bij de Familie Bofkont. Ik vind dit zo ongelofelijk moedig. Want het zorgen voor een heel gezin vluchtelingen (bij wijze van spreken), op je erf vol andere varkens en stieren, vergt in deze tijd ontzettend veel. Veel moed, geld, liefde en verdraagzaamheid. En Dafne durft daar keer op keer voor te kiezen. Dieren zijn bij ons gewoonlijk gedegradeerd tot nummer – met een beperkte houdbaarheidsdatum. Bij Dafne krijgen ze hun natuurlijke identiteit weer. En een unieke, eigen naam. En dan moet ik altijd denken aan die beroemde regel van dichteres Neeltje Maria Min: ‘Voor wie ik liefheb wil ik heten…’.

Geniet van dit filmpje van moeder Eenoogje en haar 12 kerstkinderen. En ik wens jullie een heel, heel gezegend kerstfeest met veel groenten, fruit en dierenknuffels. Tot volgend jaar!

Meer info of vriend worden van deze varkens? Kijk hier 

 

 

gezin met 12 kerstkinderen

Berichtnavigatie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.