Matisse
De parkiet en de zeemeermin, Henri Matisse

In moeilijke situaties doen mensen heel tegenovergestelde dingen, om hun wereld binnenstebuiten te keren (denk ik). Zo zijn er mensen – ha! – die tijdens een schuldsaneringstraject een kleurig doeboek met een aftel-kalender maken. Of ze knippen slingers die ze overal ophangen. Of ze gaan er veel over schrijven, om de g├¬nante stilte te verbreken. ­čśë
Bij de grote overzichtstentoonstelling van Henri Matisse, in het Stedelijk Museum, las ik dat hij in de laatste periode van zijn leven aan bed gekluisterd was door ziekte. Juist toen maakte hij de bekende knipsels van koralen, vogels, en bloemen. Het waren herinneringen aan eerdere reizen aan Tahiti, waar hij een prachtige onderwaterwereld had gezien. Tja, onder water is vaak meer vrede dan erboven. Wat een kleurige, melodieuze werken vol ritme, beweging, vrijheid en genot.
Het was gelukkig niet druk in het museum. Iedereen zoekt waarschijnlijk in andere landen naar andere musea. Ik had alle tijd om bij de reusachtige doeken te zitten, en om de tentoonstelling in omgekeerde richting nogmaals te doorlopen; van het eind naar het begin. Dat doe ik ook met boeken, weet je? Scheelt een hoop tijd, want de meeste schrijvers hebben toch weinig te vertellen. Misschien moeten mensen hun leven ook vaker achterstevoren doorlopen; van het einde terug naar het begin. We zijn niet zo belangrijk, en ook niet onvergetelijk. Een mensenleven duurt een paar seconden eeuwigheid. Een paar keer knippen – met je vingers of een schaar – en het is gedaan.

Matisse!

Berichtnavigatie


2 gedachten over “Matisse!

  1. Prediker en de psalmist David schreven al vele eeuwen eerder dat het het leven ‘slechts een ademtocht’ is. En … dat deze ademtocht er tegelijkertijd toe doet. Voor onszelf, voor anderen om ons heen en voor God. Mooi hoe je dit, in jouw woorden, beschrijft in ‘Matisse!’ Marinet. En … Who cares wat anderen er van vinden … De beoordeling van anderen hebben we juist van ons af te schudden. De slechte ├Ęn de goede beoordelingen. Een volledig mens leeft boven en onder water, maar soms hebben we alleen moed genoeg om onder water te leven. Of juist er boven. In alle stukken van jou lees ik iemand die leeft in beide werelden. En dat is … moedig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *