Bij een antiquariaat stuitte ik op Mijn beter ik, door Renate Rubinstein. Toen het verscheen, in 1990, viel kuis Nederland postuum over de lijken van Carmiggelt en Rubinstein, omdat uit haar boek bleek dat ze het tien jaar met elkaar deden. En Tiny (of wie-dan-ook) wist van niks. Och, arme. Het boek gaat over hun zielsgeluk, over koffiegesprekken en over literaire feestjes. Tevens is het een recept voor minnaressen: wees ongeparfumeerd als hij op bezoek komt. Vraag niet naar huis. Geef geen kadootjes. Laat hem jouw liefdespost in bijgesloten enveloppe retourneren (email of sms bestond nog niet). Geniet als je hem ziet en klaag niet bij het afscheid; schuldgevoel knaagde aan haar, niet aan hem. ‘Ik hou toch van je,’ zei hij. En overlaadde haar met de volgende weekvoorraad ansichtkaarten of snuisterijen. Want hij mocht dat wel.

Mijn beter ik

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *