Sinds ik psychologie studeer – met dank aan een Lerarenbeurs – maak ik om de paar maanden een mindmap. Bij de studie zat een training; hoe leert je brein optimaal, hoe werken de hersenen, etc. Mindmaps schijnen een feest voor ons geheugen te zijn, omdat de hersenen nieuwe informatie liever circulair (en visueel) dan lineair opslaan. Een mindmap is een kleurrijke, associatieve en avontuurlijke vorm waarin je weergeeft waar je naartoe wilt, of welke kennis je wilt onthouden. Toen ik wilde stoppen met roken, heb ik de voorbereiding geheel uitgewerkt in een mindmap. Het was zo leuk om te doen! Maar ik maak ook samenvattingen voor mijn tentamens. En ook planningen voor andere werkzaamheden; aan mijn prikbord hangt tegenwoordig vaak een kleurrijke mindmap voor ongeveer drie volgende maanden. Getekend… of geknipt en geplakt…! Hoe lees je de informatie? Met ‘de klok mee’, dus van rechtsboven naar rechtsonder, linksonder, en tot slot linksboven. Er zijn in dit geval vier hoofdtakken. Regel is dat alle info omtrent een onderwerp zichtbaar op 1 vel papier moet passen. No big deal!

[De mindmap op deze foto dateert van februari]

routekaart van de geest

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *