Het is officieel; ik ga door het afvoerputje, naar de rechtbank. Ik zal belanden in de WSNP, de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Hoe is het zover gekomen? Lang geleden… zakelijk faillissement, na een schitterende, rampzalige liefde met een schrijver. God, wat leefden wij groots en meeslepend, wat waren onze plannen groot, en onze mogelijkheden beperkt. En vooral: wat hebben wij elkaar liefgehad…
Dat verhaal heb ik voor een deel verteld in de Memo’s aan een niet-bestaand lief. En ik schrijf nu soms over mijn huidige situatie onder de geheimzinnige categorie 36 maanden. Schuldhulpverlening duurt drie jaar, en dat is 36 maanden. Aangezien het alleen maar erger wordt, heb ik besloten om het taboe-woord eruit te gooien; ik zit in de schuldsanering. En het minnelijk traject waarin de gemeente mij begeleidt, is mislukt doordat mijn enige schuldeiser – Solveon – niet akkoord gaat met een aflossingsvoorstel en een finale kwijting over drie jaar. Solveon is het incassobureau van ABN-AMRO, die destijds aan de lieve, wereldvreemde schrijver en mij een zakelijke lening verkocht. Waarmee wij, onnozele zielen, ons doodvonnis tekenden. Enfin, doordat Solveon niet wil onderhandelen gaat het verzoek van de gemeente nu naar de rechtbank, waarna dat incassobureau alsnog gedwongen wordt tot meewerken. Alleen de voorwaarden worden harder; postcontrole, verplicht fulltime werken, huisbezoeken met verkoop van waardevolle spullen (de mand van Wiedes). Zoiets. Het is een opluchting, uit de kast, dat ik het hier vertel. Ik had het veel eerder moeten doen, in plaats van een imago hoog te houden dat mij met de paplepel werd ingegoten: “Denk erom, wij  zijn een leuke familie, véél leuker dan andere families, begrepen, dus: nooit in het openbaar over problemen praten, en al zeker niet over geldproblemen, want dat is slecht voor ons imago.” Maar. Ik dacht… Is het toeval dat juist deze familie altijd, onafgebroken, zolang ik me herinner, permanent, structureel, chronisch over geld klaagde? Welaan, het stopt hier.

uit de kast

Berichtnavigatie


5 gedachten over “uit de kast

  1. Hier word ik stil van. Wat een ellende. Maar misschien ook binnenkort een eind aan de ellende. En wie weet, het begin van een nieuwe weg; om vele, vele anderen te kunnen helpen die in dezelfde situatie verkeren of daar binnenkort in belanden.

  2. Jee Marinet, ik weet dat je me dit jaren geleden eens verteld hebt. Dacht dat het all lang voorbij was, maar kennelijk blijft het je achtervolgen. Full time werken, zijn ze gek geworden. Ik doe hetzelfde werk als jij maar dan in een 50%baan en ik ben al kapot, laat staan dat je dan nog naar baan 2 moet. Zelf kreeg ik trouwens ook weer iets van de belasting van 2009 : dik 2000 euro terugbetalen. hoe ? wat ?
    Wens je veel sterkte en hoop je binnenkort weer eens te zien.

  3. Ik wens je sterkte. Heel moedig om je “vuile”was buiten te hangen. Ik hoop dat dit onderwerp uit de taboe-sfeer komt. Als je dit niet van iemand weet kun je ook niet een helpende hand bieden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *