Wanneer ik ’s morgens vroeg naar mijn werk rijd, luister ik steevast naar Radio4. Interessante gesprekken en tijdloze muziek van oude reuzen of nieuwe helden. Soms houd ik snel mijn telefoon bij de speaker om een nummer te laten opzoeken. Zo kreeg mijn afspeellijst de laatste tijd veel nieuwe klassieke melodieën. Deze week reed ik eventjes voor het laatst; we hebben vakantie én moeten weer in lockdown. Op de school waar ik werk, heeft dat een andere lading, omdat het een school voor langdurig zieke kinderen is. Eigenlijk leven deze jongeren altijd al in een soort lockdown: fysiek of mentaal troffen ze allemaal een beproeving op hun pad, van het kaliber dat niet vanzelf weggaat. Dus de meesten doen veel langer over hun schooltijd, en voor sommigen is een diploma niet haalbaar, alleen maar doordat hun ziekte als een betonblok aan hun been trekt. Als je je dit realiseert, lijkt je eigen misère erg betrekkelijk. Ik had als puber zorgen genoeg, maar beschikte ook over de jeugdige overmoed die je hebt wanneer je gewoon gezond bent.
Enfin, in dit soort gedachten verzonken tufte ik over de Brienenoordbrug, door het mistige decemberzwart, en luisterde naar een gesprek met een zangeres van Wishful Singing. Dit klassieke koor heeft een adventsactie bedacht; je kunt online elke dag, tot aan kerst, een lied op hun website beluisteren en daarnaast kun je ook elke dag een zangles van ze krijgen. Een origineel idee, dus ik gaf deze muzikale adventsactie kado aan mijn man, die bijzonder graag zingt (liefst bij Noorderlicht Oranjekerk, maar ongevraagd ook thuis, meestal keiharde rocknummers uit de jaren ’70).
Toen ik op de website van Wishful Singing de betaling afrondde, kon ik als extraatje een kinderboek erbij kopen: Troostfilosofie, door Stine Jensen & Marijke Klompmaker. Een pareltje, prachtig geïllustreerd en met korte overpeinzingen voor in deze barre tijden. Welke rol kan kunst spelen in de coronacrisis? Waar woont geluk en kun je dat bij de lurven pakken? Wat is de waarde van vervelen? Hoe is het om iets heel nieuws te durven? Het boek is getipt voor de Kinderjury 2021 maar met de teksten van Stine Jensen minstens zo prettig voor volwassenen (volgens mij is trouwens het enige criterium voor een goed kinderboek: dat volwassenen ervan kunnen genieten).
Ik leg het op de stapel bij de andere troostboeken die ik deze vakantie wil lezen, en dat is hard nodig. Want in dezelfde week dat onverwacht mijn stiefvader overleed, is nu ook acteur Bram van der Vlugt heengegaan – en was dat niet decennialang de enige echte Sinterklaas? Kerst moet nog komen, en de behoefte aan troost groeit met de dag.

–> Kijk bij Wishful Singing om mee te zingen

–> Het boek Troostfilosofie van Stine Jensen is overal te koop

wishful singing en troostfilosofie

Berichtnavigatie


Een gedachte over “wishful singing en troostfilosofie

  1. Wat een mooie blog weer en wat een fijn kerstkado, wishfull singing. And love… it’s not an easy thing… Walk on – U2 uitgebracht in het jaar 2000 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *