Alles draait om seks, behalve seks, dat draait om macht. Het Rotterdams Centrum voor Theater maakte de voorstelling Seks in de Stad, voor jongeren. Om seksualiteit bespreekbaarder te maken… verhalen aan het licht te brengen… een platform te bieden… Enfin, een collega had deze excursie geregeld, dus wij togen met leerlingen naar het theater. Daar kreeg je een kussen en een knuffel toegewezen en werd je telkens meegenomen door een andere acteur. In kleine kamertjes kreeg je voor jou alleen een monoloog te horen, een levensverhaal. In een paar minuten. Wat mij betreft draaiden de verhalen meer om intimiteit dan om seks. Want.

Van hoe dichtbij kun je iemands oogopslag verdragen? Van hoe dichtbij word je verlegen van iemands stem? Iemands lichaamswarmte? Hoe lang duurt de stilte tussen twee uitgesproken gedachten?

Ik heb verhalen gehoord over eerste liefde, veel te jong moederschap en vaderschap, lesbische meidenliefde, stoere uitgaansseks. Allemaal heel herkenbaar en voorstelbaar. Seks gaat eigenlijk niet over seks. Het gaat over grenzen in je hoofd, de keuzes die je maakt, keuzes die je leven drastisch kunnen beïnvloeden. Vertwijfeling. Verlangen.

Opvallend veel leerlingen zeiden met seks te wachten tot het huwelijk. “Maar dan weet je niet of het met deze partner fijn zal zijn.” Typisch de redenering van een Nederlandse; alles incalculeren. Een Turkse jongen zei: “Maar haar karakter is belangrijker dan al het andere.” Laten we deze jongeren over tien jaar nogmaals spreken…

seks in de stad

Berichtnavigatie


5 gedachten over “seks in de stad

  1. Mysterieuze laatste zin; zal de jongen van opvatting veranderen? En hoe dan? Gaat hij het karakter van zijn vriend of vriendin belangrijker vinden, de sex appeal of de sociale positie?
    De manier waarop je het zegt lijkt er op te wijzen dat je zelf daar wel een idee over hebt…Ik denk dat hij maar weinig gaat veranderen omdat ik dat zelf ook niet gedaan heb de laatste 35 jaar.

  2. Ik denk dat die jongen er nog achter zal komen dat zijn ‘drive’ niet louter om haar mooie karakter draait. 😉

    Ik denk ook dat we niet ècht veranderen. Misschien worden we juist steeds echter.

    Verder tja… if you don’t mind… hou ik van mysterie.

  3. Ja ik wil te precies weten wat er allemaal gebeurt: weg mysterie.Wel bemoedigend om te horen dat zoveel jongeren willen wachten met sex tot ze veilig getrouwd zijn. De zedeloosheid is een monster dat op de loer ligt en onze jeugd naar de verdommenis helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *