Ik kook regelmatig recepten van Yvette van Boven. Ook ontvang ik haar updates van de Volkskrant. En daar wil ik nu iets aan toevoegen. Deze week geeft ze namelijk een recept voor Custard met compote. Dat kun je eten als dessert – of ontbijt. Maar niet veel mensen weten dat je ook polenta als ontbijt kunt eten, ja dat Italiaanse maispapje. Het resultaat lijkt op griesmeelpap; romig met een heerlijke korrel. Polenta is glutenvrij en zit vol vitaminen. En het is juist heerlijk als zoete variant, met rode vruchten… Ik kreeg de tip van mijn shiatsu-therapeut/biologische kok Daniëlle Walkenbach. Op internet vond ik toen een recept, wat ik na veel uitproberen heb aangepast aan mijn smaak. Wij eten dit minstens 1x per week. Komt-ie:

Polenta met amandelen en rode vruchten – ontbijt voor 2

500 ml havermelk
80 gram polenta
snuf zout
snuf vanillepoeder
1 eetlepel rijststroop of honing
2 dessertlepels amandelpasta

200 gram rode vruchten, vers of diepvries (kersen, bosbessen, frambozen, bramen)
1 bio sinaasappel
kaneel, vanille
1 eetlepel suiker
1 dessertlepel kuzu (plantaardig bindmiddel uit de natuurlijke keuken, reinigend voor maag en darmen en vervanger voor maïzena)

Bereiden:

  • Breng voor de compôte het rode fruit zachtjes aan de kook met de suiker, vanille, en met het sap van de sinaasappel. Rasp de schil van de sinaasappel naar smaak en kook mee.
  • Zodra de compôte kookt, tien minuutjes laten pruttelen.
  • Los de lepel kuzu op in een kommetje met een theelepel water.
  • Smelt de kuzu daarna door de compôte. Goed roeren, totdat het bindt. Zet daarna het vuur uit.
  • Voor de polenta breng je nu de havermelk aan de kook met de snuf zout, vanille, en je zoetmiddel.
  • Zodra de melk kookt, roer je snel de polenta erdoor. Goed roeren met garde!
  • Zet het vuur laag, blijf goed roeren. Na een paar minuten zal de polenta binden. Als je een dikke, romige brij hebt, zet je het vuur uit. Een minuutje laten staan.
  • Doe in twee diepe borden of kommen een dessertlepel amandelpasta, dit maakt de polenta vol van smaak en het is een eiwitbron. Roer de polenta erdoor.
  • Garneer de polenta naar smaak met de rode vruchten-compôte.
  • Je kunt nog amandelschaafsel roosteren en erover strooien.

Verrukkelijk, plantaardig, glutenvrij en gezond!

 

polenta met rode vruchten ontbijt

Berichtnavigatie


2 gedachten over “polenta met rode vruchten ontbijt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *